Treballs premiats

Watchmen i la filosofia de la destrucció

Watchmen i la filosofia de la destrucció

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2018

Centre: Institut Ramon Berenguer IV, Amposta

Autor: Antoni Grañana Villalbi

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutor: Lluis Montull Martinez


Compartiu aquest projecte

Objectius

El meu objectiu en aquest treball és analitzar la filosofia que hi ha dins de Watchmen, vull veure quines són les corrents filosòfiques que segueixen els personatges de l’obra, a quins autors és pareixen els superherois de l’obra i finalment quina seria la corrent filosòfica que s’imposa vencedora en el còmic.

Metodologia

L’estratègia metodològica del meu treball de recerca es basarà en l’anàlisi de l’estructura i els elements fonamentals de discussió de Watchmen, especialment la qüestió de la destrucció i els dilemes que aquesta planteja quan pot afectar a tota la humanitat. Aquesta anàlisi crítica es basarà fonamentalment en els protagonistes del còmic: Dr. Manhattan, El Comediant, Mussol Nocturn i Roschach. De fet, només em deixaré un dels protagonistes: Espectre de Seda, perquè tot i ser un personatge amb molta participació en la història, en realitat és sols un vehicle per a que l’obra avanci sense deixar en el seu camí indicis d’un pensament complex (queda camuflada dintre el lligam de la narrativa). A partir d’aquesta reflexió sobre l’obra i el comportament dels seus protagonistes, voldria comparar les seves actituds amb diferents posicions ètiques que han tractat aquesta mateixa qüestió com el nihilisme i l’utilitarisme en les seves diverses variants. Una comparació amb què me proposo remarcar, com he dit abans, la profunditat d’aquesta obra que va molt més enllà de la literatura d’entreteniment.

Conclusions

La pregunta que em feia en començà el treball era Quina filosofia tindríem que seguir si ens trobéssim davant d’una situació de destrucció generalitzada? La resposta que dóna Moore en l’obra de Wathcmen és senzillament magnífica.

Els que segueixin a Nietzsche la tenen clara, un mort i l’altre auto exiliat, ja que la gosadia de creure que són superiors a pogut amb ells. Per altra banda, els utilitaristes sí que han aconseguit el que volien però no del tot: Mussol Nocturn segueix viu i ara té parella però sota el preu de la mort de milions de persones; Ozymandias aconsegueix que no hi hagi cap Guerra Nuclear, però volia sortir del genocidi sent innocent, cosa improbable ja que el nostre deontòleg favorit, Rorschach, ho fa públic. Rorschach és l’únic que s’ha mantingut estricte en les seves conviccions i també és l’únic que ha sortit totalment amb la seva, morint sí, però la mort per ell és sols un tràmit.