Treballs premiats

Wingardium Leviosa (Encanteri de Levitació)

Wingardium Leviosa (Encanteri de Levitació)

Detall

Àmbit temàtic: FÍSICA
Edició: Premiats 2014

Centre: Institut Ausiàs March, Barcelona
Autor: Pol Garcia Farré
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Josep Ametlla Miquel

 

 

Objectius:

El que m’he proposat en aquest treball és investigar la levitació d’objectes tant des del punt de vista dels fonaments que la permeten com de les tecnologies implicades en el seu desenvolupament. La pregunta que em faig és si és possible fer levitar quelcom de forma estable, segura i viable en quan a costos.
Així doncs, s’obren també com a objectius d’aquest treball l’estudi de l’estabilitat de la levitació ferromagnètica, l’estudi del diamagnetisme i la superconductivitat, així com els aspectes purament tecnològics com les matrius de Halbach.
Finalment he intentat avaluar les projeccions de futur que tenen les tècniques de levitació magnètica

 

Metodologia:

La metodologia emprada te una doble vertent:
La teòrica ha consistit en l’estudi dels problemes d’estabilitat de la levitació ferromagnètica, del diamagnetisme, de la superconductivitat i de les matrius de Halbach. Això ho he fet basant-me en la bibliografia subministrada pel tutor i en la consultada a la biblioteca de la UPC, així com en la informació trobada a la web.
L’experimental ha consistit en la realització d’una sèrie de proves de laboratori:

  • levitació d’imants amb una guia
  • levitació de baldufes (estabilitat per rotació)
  • intent de crear un camp magnètic ‘en forma de copa’ (amb un pou de potencial), que no ha reeixit
  • levitació d’una placa de grafit sobre imants de neodimi
  • construcció de matrius de Halbach i comprovació del camp creat a cada cara.

L’estudi del futur de les tècniques de levitació s’ha basat en la informació trobada a Internet.

 

Conclusions:

La pregunta central del treball te resposta afirmativa: sí que és possible aconseguir levitació estable i viable econòmicament.
Igualment, arribo a la conclusió de que això es pot aconseguir de tres maneres: la suspensió electromagnètica (EMS), amb superconductors (EDS) i amb les matrius de Halbach (Inductrack).
També, en el desenvolupament del treball, m’he adonat de les dificultats d’aconseguir levitació amb els materials disponibles en un laboratori escolar.
Com a conclusió general del treball voldria remarcar que m’he adonat del gran recorregut que tenen les tècniques de levitació magnètica de cara al futur. Estic segur de que canviaran els sistemes de transport per fer-lo més segur, ràpid i eficient.


Compartiu aquest projecte